Helaas, Helaas!
Helaas, Helaas! Mijn avontuur in Kalmar is eerder afgelopen dan verwacht! Mijn school onderzoek in Nederland is afgekeurd. De herkansingen voor de presentaties vinden plaats op 7 mei! Ik moet dan dus terug zijn wil ik verder kunnen met de pabo! Het slaat nergens op maar goed!

Tjah, daar doen ze hier niet aan, dus je moet wat;)
Goed, dan nu het serieuze gedeelte:
Onze stage op Djurängskolan is afgelopen! We hebben 10 dagen kunnen rondkijken, lessen gegeven en een heleboel nieuwe inzichten opgedaan. Hier zijn is toch best wel een 'eyeopener' voor mij. In Nederland denk je over sommige dingen helemaal niet na. Dat doe je gewoon zo en iedereen doet dat. Als dat hier dan niet gebeurd merk je het pas op. Djurängskolan is in mijn ogen een hele goede, open school waar veel aandacht aan de kinderen besteed wordt, als ik ooit in Zweden kom te wonen en ik heb toevallig ook nog eens kinderen dan zou ik ze er zonder problemen heen sturen. De kinderen vonden het jammer dat we weg gingen en hebben gevraagd of we voor ons vertrek naar Nederland nog een keer langs willen komen. Tuurlijk doen we dat! ;) Op één van de laatste dagen was er een disco op school. Georganiseerd door de 5th grade. Wij waren ook uitgenodigd, Marlies en Rosan hadden alleen wel een leuke outfit nodig. Er bleek een winkelcentrum dichtbij de school te zijn, wij wisten natuurlijk niet hoe we daar moesten komen maar dat was geen probleem. Een aantal kinderen uit de 5th grade bracht er ons met plezier naar toe. Toen we eenmaal aan de wandel waren bleek dat het nog wel tegenviel hoe goed ze de weg wisten! Uiteindelijk hebben we veel natuur gezien en 30 min/40 min later waren we dan op plaats van bestemming. De kinderen hadden snel even geregeld dat ze opgehaald zouden worden en aangezien er nog geen ouders aanwezig waren wat was er dan op tegen om met ons te gaan shoppen!? Ik voelde me wel even een oppas, haha. Na een beetje zinloos rond neuzen werd iedereen opgehaald en hebben wij nog even verder gekeken. De disco 's avonds was een echte kinderdisco met Fanta en snoepjes! We zijn een uurtje gebleven en hebben de rest van de avond in de studentpub door gebracht. In de studentpub hebben we nacho's gehad, opzich lekker natuurlijk maar ook een streepje!!
In de keuken houden we bij hoeveel slechte/vette extraatjes we nemen. Er is een heel schema; een snoepje is 1 streepje, een ijsje is 2 streepjes enz. The point is: Marlies, Rosan en Sandra willen afvallen en vinden dat ik moet aankomen! (?) We houden nu ook het aantal keer sporten bij. Op beide lijsten ben ik natuurlijk de koploper!

Koken blijkt niet mijn sterkste punt te zijn, ik had lasagne gekookt maar de besciamel saus was mislukt en de pastasaus was te dun, vandaar dat we dit nieuwe gerecht de naam 'lasagnesoep' hebben gegeven!
Vorige week zaterdag hadden we een verjaardagsfeest van Josefin. Iedereen moest iets wits dragen (het liefst iets ouds). Het was een gezellig feestje met veel drank en veel vilstiften. Resultaat: Een niet meer zo wit jasje als mooi aandenken van mijn ESN-tijd! Foto's zal ik zo snel mogelijk uploaden.
Onze nieuwe stage is deze week ook begonnen. Het laatste onderdeel al weer. Intercultural communication heb ik afgerond met een G+ en de presentatie van pre- and compulsory school is ook goed verlopen. We moesten presenteren voor Zweedse studenten die zelf ook leraar worden. Er kwam niet heel veel reactie op onze presentaties maar ze hadden wel veel aandacht. Na de tijd hebben we nog een discussie gehad over het Nederlandse en het Zweedse systeem. Eén van de onderwerpen was het aanleren van het methodisch handschrift en het nut daarvan. (niet dat ik het zelf wel inzie, we kwamen dan ook tot de conclusie dat het nergens op slaat

De nieuwe stageschool is veel groter dan Djurängskolan ze hebben van grade 1 t/m 6 elk een a, een b en een c klas. De eerste dag waren we kijken bij de 3th en 4th grade. Het was de bedoeling dat we hier met z'n 2en voor 2 weken waren en alleen voor 1 week in de 5th en 6th grade. Zo hadden we een mooi doordraaisysteem. Alleen er was één probleem. De kinderen kunnen nog zo weinig Engels in deze klas! De simpelste zin snapte ze nog niet. Hoe moeten we aan onze pedagogische competentie enz. werken (want daar draait deze course o.a. om) als we niet eens normaal kunnen communiceren. Daarnaast was de leerkracht in deze klas ook niet wat. We mochten de gordijnen open doen, scannen, en een huiswerk taak maken voor de kinderen. Voor de rest was het vooral veel toekijken en weinig interactie. Dit zagen we dus echt niet zitten, en al helemaal niet 2 weken! Vandaag en gister zijn we bij grade 5 en 6 geweest. Super leuk! De kinderen zijn enthousiast dat we er zijn en vragen al bij welke klas we het langst gaan blijven. We hebben kunnen overleggen met de leerkracht voor de klas en er zijn best mogelijkheden op te rouleren tussen deze 2 klassen. Dat lijkt ons toch wel veel beter. Nog even overleggen met onze leraar op school en dan is het geregeld lijkt mij!
Vandaag werd er Pasen gevierd op school. Wij hebben eieren verstopt rond de school en de kinderen uit grade 6 (12/13 jaar!) gingen ze zoeken. We waren bang dat ze het niet leuk zouden vinden, maar de leerkracht dacht van wel. En of ze het leuk vonden! Als gekken renden ze rond om eieren te vinden! haha, geslaagde introductie van een Nederlandse gewoonte dacht ik zo! In Zweden vertellen ze met pasen een verhaal over heksen die naar The Blue Hill vliegen, een plek op Öland. Hoe dit nou precies zit weet ik niet maar in plaats van de Paashaas op het plein waren er heksen op het dak. Verder ook spelletjes zoals ei-tikken en ei-rollen (wie rolt het verst).
Iets waar ik me nog steeds over kan verbazen is het feit dat ze in Zweden 2 keer op een dag een warme maaltijd eten, met de lunch en 's avonds nog een keer! Ik zit tot nu toe nog altijd met mijn broodje in de kantine, haha. Deze klas luncht al om 11 uur! Sorry maar ik krijg geen gebakken kip met gekookte aardappels door mijn keel om 11 uur

De keuken van Germundsgatan wordt ook steeds populairder, naast de nodige fika's en dinners is er aanstaande zondag een paasbrunch. Het leek ons leuk iets te organiseren voor de mensen die niet naar huis gaan met pasen. Een paasbrunch it is! Ben je toevallig in Kalmar? Kom gerust langs!
nice nice nice story
Wat gaaf dat die kinderen daar zo mee willen en gaan naar het winkelcentrum!
Moet je nu echt weer terug :( of was dat wel echt een 1 april grapje? :P
Wel heb ik weer genoten van je lange, duidelijke, gezellige verhaal! haha..
Nou, ben benieuwd als je straks weer terug bent wat je allemaal beleefd hebt :P (dat is natuurlijk anders dan die verhalen:))
Liefs en geniet nog ff!!