Zweden: Nog 1 maand mijn thuis!
De Zweedse cultuur kickt er onderhand al behoorlijk in. Toen we voor het eerst op stage kwamen gingen we bijna over onze nek toen de kinderen een warme maaltijd hadden tijden de lunch. Ik kan me nu af en toe wel verheugen op een warme maaltijd rond 11 uur! Dat wordt nog weer wat zodra ik thuis kom. Twee weken terug was het alleen een ander verhaal. Vrijdags hadden we kip, rijst en salade gehad. Ik kwam thuis en niet veel later hing ik boven de wc en ben ik vervolgens nog wel 2 dagen ziek geweest. De maandag erop vroeg de leerkracht op stage hoe we ons voelden. Goed hoor zeiden we! Zijn jullie niet ziek geweest? Wat bleek, bijna iedereen had last gehad van het eten. Sommige hadden wat buikpijn zoals Marlies en Rosan, anderen waren echt ziek geweest zoals ik. Er waren op maandag zelfs nog 10 leraren en 65 kinderen thuis gebleven omdat ze zich nog steeds niet goed voelden. Lekker dat eten op school!
Vlak na mijn laatste verhaal zijn mijn ouders hier geweest. Het was nog een heel gedoe met de vulkaanuitbarsting enz. De vlucht bij Ryanair was geannuleerd maar ze hebben de auto gepakt en konden dus toch nog komen! De heenreis hebben ze er 12 uur over gedaan. Je moet het er maar voor over hebben ;)
Toen ze aankwamen hebben we wat gegeten bij mij thuis want ik had spaghetti gekookt!
De volgende dag heb ik ze door Kalmar rondgeleid. Ze hebben zo’n beetje alles wel gezien. Het kasteel, het kathedraal, het centrum, de universiteit, het oude gedeelte van de stad en zelfs ook nog een beetje natuur. Zondag zijn we met de auto naar Öland geweest. Het was alleen nog wel best koud en erg veel wind, ook waren de meeste dingen nog gesloten omdat het toeristenseizoen in Juni pas echt begint. De rest van de week had ik gewoon stage. Overdag hebben mijn ouders zich op Öland en in de omgeving vermaakt. ’s Avonds was het mijn beurt. Na een week zijn ze weer vertrokken. Dat was natuurlijk minder leuk maar over een kleine maand sta ik toch al weer op de stoep!
De laatste tijd hebben we regelmatig een themafeest. Naast mijn las-vegas outfit zijn woodstock and beach ook al gepasseerd. Low-budget en creatief. Ik denk dat het mijn nieuwe hobby wordt.
Over feesten gesproken, ik mis er ook behoorlijk wat! Koninginnennacht en dag, Twente kampioen! Morgen is het Bevrijdingsdag! Dat is wel even jammer!
Gelukkig hadden we hier ook feest op 30 april. Valborg feesten! In Zweden vieren ze op deze dag de lente. Dat is tenminste de beste beschrijving die ik gehoord hebt. Niemand weet het echt goed uit te leggen. Het was wel een gezellig feestje, veel dronken mensen maar goed dat ben ik hier wel gewend.
Het feest van Twente hebben we dan wel gemist, de wedstrijd zeker niet! Zaterdagmiddag zaten we in een sportcafé. Marlies vroeg zaterdags of ze misschien Twente uit konden zenden. Helaas kreeg Chelsea-Liverpool toch echt voorrang. Maar er kon misschien wel iets geregeld worden. Zo zaten wij zondag in ergens in een apart hoekje Twente te kijken op een flatscreen ;) Mooi geregeld!
Oh trouwens, hoe zelfstandig en gelijk de Zweedse vrouwen hier dan ook wel niet zijn, qua auto rijden horen ze gewoon bij de rest van de vrouwelijke wereldbevolking! Haha, ik was vandaag bij de supermarkt en als je een parkeervak uit wilt rijden dan moet de versnelling toch echt in de achteruit. Anders knal je dus keihard in de vangrail. (Wat een geluk dat die er was trouwens!). Vanavond is er waarschijnlijk een Zweed flink chagrijnig als hij de voorkant van zijn auto ziet!
Op dit moment heb ik al 22,5 studiepunt te pakken! Mijn verslag is goedgekeurd met VG. Onze stage is afgelopen week ook goed gekeurd. Ze waren erg tevreden! Nu moeten we alleen nog een klein verslag een presentatie en dan zijn alle punten binnen, Hoera! :) Mijn laatste presentatie moest in Pecha Kucha. Een Japanse manier van presenteren; een Pecha Kucha presentatie bestaat uit 20 sheets die je elk 20 seconden presenteert. Zo blijft je presentatie interessant en kort. De kunst is dus om hem dan ook kort en krachtig te hebben. Aangezien onze leraar positief was is ons dat waarschijnlijk aardig gelukt.
Nog minder dan een maand en dan ben ik terug in Nederland! 31 mei vlieg ik naar huis. Wat is het ontzettend snel gegaan zeg! Er zijn al een aantal studenten vertrokken en in de komende weken gaat het grootste gedeelte ook weg. We maken er een paar mooie laatste weken van!